keskiviikkona, lokakuuta 14, 2009

Aamun linkki

HS.fi: Mieheltä karhutaan miljoonia piratismista.

"Espoolaismies on ylläpitänyt internetissä palvelinta, jota on TTVK:n näkemyksen mukaan käytetty tekijänoikeudella suojatun musiikin, elokuvien ja ohjelmistojen jakamiseen."

---------------------------------------------------

"Last time I checked, Kiss is not a charity. I will let you know when I want to give my stuff away for free. I don't want you to determine that."

- Chaim Witz

5 kommenttia:

LL kirjoitti...

Tää oli hauska.

mackan kirjoitti...

Lilithin sivuilta:

Artistin tulonmuodostus on monimutkainen kokonaisuus, jossa rojaltit, tekijänoikeustulot ja palkat - levymyynti, radiosoitto ja keikkailu - muodostavat verkoston. Kun piratismi lamauttaa levynmyynnin, katoavat levynteon resurssit. Ilman levytyksiä ei ole rojalteja tai tekijänoikeuskorvauksia. Ilman levytyksiä ei ole radiosoittoa eikä keikkoja. Ilman näitä kaikkia ei ole kotimaista musiikkikulttuuria. Piraattipalveluiden tarjoajat sahaavat myös omaa oksaansa. Samalla he vievät leivän monelta. Sitä perustellaan hävyttömästi vapaalla tiedonlevityksellä.

Taide ei ole tietoa. Se on taitoa. Piraatti loisii toisen taidolla.

A.W. Yrjänä
Muusikko

Mikkovee kirjoitti...

Mullakin on luovan alan ammatinharjoittajana ja usein työttömänä sellaisena (vaikkakaan en siis musiikkia tee) tähän asiaan paljon kommentoitavaa. Enemmänkin, kuin tähän mahtuu, eli vähintään esseen verran.

Tiedän myös omakohtaisesti, miltä tuntuu, kun toinen nyysii vähintäänkin osan, ellei kaikkea minun osaamisellani ja taidoillani kokoonkeitetystä hommasta tai ehdotuksesta enkä itse hyödy siitä yhtään mitään. Ei edes mainetta. Vituttaahan se. Massiivisesti. Erityisesti, koska asia koskee minun toimeentuloani. Lainaus Yrjänältä osuu kyllä napakymppiin. ("Eihän nyt parin pikselin ja bitin laittaminen kohdilleen iso homma ole..." jne.)

Toisaalta, musiikkitallenteita enempi ja vähempi myös ansaintatarkoituksessa soittaneena, en pidä TEOSTOa ihan kaikilta osin kaverinani, vaikka se ihan tarpeellinen järjestö onkin.

Lisäksi en luonnollisesti itsekään ole piratismin suhteen ollut aivan puhdas pulmunen, mutta puolustuksekseni sanon, että kyllä niitä levyjä on tullut ostettua, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon juuri niitä, jotka ovat olleet ns. koekuuntelussa ensin.

Itse tuossa jutussahan ovat mielestäni kyllä nuo korvaussummat jo järjettömän ylimitoitettuja. Lisäksi, suuret levy-yhtiöt sahaavat myös omaa oksaansa mielestäni, kun eivät ole osanneet ajoissa reagoida alan murrokseen.

Tulipa avautumista. Kiitos ja anteeksi.

mackan kirjoitti...

Suuret levy-yhtiöt sinnittelevät tarrautumalla oheistuotemyyntiin.

Kaiken kaikkiaan kulttuurinmuutos on erittäin mielenkiitoinen - ja ehdottomasti tarpeellinenkin.

Mitäs se Herakleitos totesikaan: rock and roll forever.

tommi kirjoitti...

Enpä tiedä, itse uskon että levymyynti vain loppuu käytännössä kokonaan ja levy-yhtiöt keskittyvät Spotifyn kaltaisiin palveluihin, jotka ohittavat itse latailun olemalla helpompia käyttää.

Turhat muusikot siirtyvät muihin hommiin, eikä suurin osa ihmisistä edes muista koko muutosta parin vuoden päästä. Ei kukaan enää kaipaa pankkineitejä eikä kopiokoneenkorjaajiakaan (oletan, että kopiokoneet ovat jo hävinneet koska en juuri ole nähnyt niitä enää viime vuosina.)

Bachia pääsiäisenä II

Carl Philipp Emanuel Bach: Joha nnes-passio H. 785: Leibste Hand! Ich kusse dich Elisabeth Scholl,  altto Basel Baroque Chamber Orchestr...