perjantaina, lokakuuta 03, 2008

Näkemyksiä

Jari Kalevassa

Pentti Harjumaa Lapin Radion keskustelupalstalla:

"Alma Median ahdasmielinen ja kapea johtoporukka tulee nimittäin mielivallalla leimanneeksi ja mustamaalanneeksi lappilaiset pimeiksi kusipäiksi, jotka eivät voi hyväksyä muita kuin heteroparisuhteita. Mutta tällainen olettamus ei pidä paikkaansa. Lappilaiset eivät ole keskimäärin sen pimeämpiä ja uvaitsemattomampia kuin muuallakaan. Toisaalta tosin olen totuuden nimessä valmis myöntämään, että myös Lapissa ihmismielten pimeyttä on ja löytyy haitalle asti. Mutta asiallinen vapaamielisyys ja ymmärtämys erilaista ajattelua ja elämäntapaa kohtaan on kuitenkin lisääntymään päin. Onneksi."

6 kommenttia:

Mikkovee kirjoitti...

Kommentoidaan nyt tähän sitten vielä lisää tätä asiaa:

Ainakin minä olen jo ymmärtänyt, että Lappi-kuva etelä-suomessa on nyt taantunut jonnekin vähintäänkin 40-luvulle ihmisten asenteiden suhteen. Eli: kiitti vitusti Telanne.

Lappilainen tapa hoitaa tämä asia Telanteen kohdaltahan olisi se, että kututaan se tänne takas, ja täällä nimenomaan sille annettaisiin seremoniallisesti ne fudut. Sen jälkeen joku lapin äijä tempasis sitä oikeen miehekkäästi ja rehellisesti turpaan.

Ja päteehän tuo myös aika pitkälle Tuomi-Nikulaan, eli sama homma siinäkin.

Odotankin jo innolla seuraavaa etelä-suomen reissua ja jos vielä joku etelän juntti tulee viisastelemaan näiden tapahtumien pohjalta vetämiään yleistyksiä, niin vastapa olenkin tyytyväinen.

No onneksi etelässäkään kaikki eivät todellisuudessa ole juntteja, niinkuin ei täälläkään.

Anonyymi kirjoitti...

Eläköityvä Tuomi-Nikula tullaan muistamaan vain ja ainoastaan tästä jupakasta. Mahtaa harmittaa!

Mackan

JahRelainen kirjoitti...

Odotettavissahan oli että tää jupakka saa isot raamit, yllätys silti et näin isot pokat tuli.

Etelän juntit yleistää pohjoista siinnä missä pohjoisen juntit etelää. Mut tosiasiahan se on et tää on takapajulaa, tietyllä tasolla. Ei joulupukki, turistit tai Loordi täältä junttiutta poista.

Jos aiotaan saada vanhat asenteet feidattua veks ja yleinen laahaavuus poistettua niin eikun saatana tekemään asioiden eteen jotain.

Anonyymi kirjoitti...

Pahinta on se, että kun joku sitten ehdottaa tai tekee jotain, saa vastaansa vastustajien armeijan. Oli se sitten rakennus, tapahtuma tai mielipide. Silkasta periatteesta vastustaminen ja vieläpä ilman vaihtoehtojen esittämistä on kaikkein pahinta junttiutta.

JahRelainen kirjoitti...

Pane vähän konkretiaa peliin niin on helpompi purkaa koodit, höpinää tötteröön :)


Siteeraan hehkeää Ingrid the Conductor:a, Jos et ole osa ratkaisua, olet osa ongelmaa.

Korhonen saa kyllä ihan ihkusti mainetta ja kunniaa, enempi ku maailmankaikkeuden Idols kisojen voittaja jos sellaset matsit buukattais. Mihinköhän puolueeseen hän hyppää, suksee olisi taattu.

Anonyymi kirjoitti...

Lappi-kuva etelän juntille on pitkälti sitä mitä sieltä Rovaniemen korkeudelta tuputetaan: kahdeksaa vuodenaikaa, joulupukkia, Lordia, rehellistä Lapinjätkää... stereotypioita ja matkailumainoskuvastoa. Omien kokemuksieni pohjalta Rovaniemi on viime vuosina taantunut paljon. Ja ajatuskin ahistaa. Rovaniemi ei ole koko Lappi, mutta Lapin pääkaupunki kuitenkin, samoin ei Tuomi-Nikulakaan ole koko Lapin väestö, mutta edustaa Lapin Kansaa ja maakuntaa - ainakin omien puheidensa perusteella. Puheiden ja todellisuuden ristiriita se vasta riepookin. Toisaalta myös oman erityisyyden jatkuva korostaminen, oli sitten kyseessä etelä tai pohjoinen. Ja kuten Jah totesi, molemmin puolin yleistetään.
-jussi

Bachia pääsiäisenä V

 Konsertto cembalolle, jousiorkesterille ja basso continuolle, sov. uruille BWV 1052 Iveta Apkalna, urut hr-Sinfonieorchester, joht. Ricca...