sunnuntaina, marraskuuta 21, 2004

Ennen kaikki oli paremmin?

Istahtaessani pitkän päivän päätteeksi tietokoneen ääreen on tapanani avata televisiosta CNBC Europen talousuutiskanava äänettömäksi taustaväreilyksi. Toisinaan saatan hetken mielijohteesta loikkia pari kanavaa ylemmäksi Music Televisionille. Kyseessä on lienee vanhaan rutiiniin pohjautua toiminto ajoilta, jolloin kanavalla törmäsi yleensä musiikkivideoihin. Nykyisin yleisin vastaantulija on kännykän soittoäänimainos. Perässä seuraavat yleensä autojen hip hop-tyyliseen ehostamiseen keskittyvä ohjelma tai entisen teinitähden uudeksi teinitähdeksi pyrkivän pikkusiskon elämää seuraava sarja.

Muistan vielä 1980-luvun alussa alkaneen popmusiikkikanavien vyöryn. Vaaran huipulla taivaalle kurkotteleva lautasantenni välitti kaapelitelevisioverkkoon Sky Channel- ja Music Box-kanavat, jotka tykittivät ruutuihin kansainvälisten supertähtien viimeisimpiä hittejä.

Oma lukunsa olivat tietenkin kanavien persoonalliset juontajat. Kuka muistaa vaikkapa Pat Sharpin tai Gary Daviesin? Amanda Reddington oli puolestaan saavuttanut listamenestystä K-Ram-trion hauskan Ménage à trois-hitin myötä (moniko muistaa?) ja päätyi lopuksi juontamaan metallimusiikin erikoisohjelmaa yhdessä metallijournalisti Dante Bonutton kanssa. Toisinaan Reddington tuurasi myös Gary Daviesia ja muistan elävästi, kuinka hän irvisteli ja tuhahteli Daviesin elostelulle Young, Free and Single-ohjelman alkutunnarin aikana.

Musiikkivideot olivat tuoreita, mielikuvitusrikkaita, siedettävään tahtiin leikattuja ja suosikkiartistin hittivideon näkeminen oli aina tapaus. Oma musiikkimaku alkoi muotoutua ja suosikit sekä inhokit erottua virrasta. Pidin kovasti vaikkapa Culture Clubin Karma Chameleonista, Jacksonsin Torturesta tai Madnessin hupaisista videoista. Michael Jacksonin Thrillerin täyspitkän version näkeminen oli jo luksusta. Toisaalta Sky Channelin eurolistaohjelmassa saattoi nähdä viikosta toiseen listaa hallinneen Europen vetämässä Final countdownia playbackina hollantilaisen diskon lavalla!

Wham!-yhtyeen extremepirteä Wake me up before you go-go-video ja ruudusta Ring-elokuvan Sadakon lailla tunkevat Choose Life!-paidat jaksavat puolestaan puistattaa edelleen. Itse kappaleen shokkiarvo on jo tosin laskenut siedettävälle tasolle.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö jo 80-luvulla valiteltu, ettei MTV enää näytä musiikkia vaan pelkkiä kilpailuita ja tositeeveetä? Saattoi olla jo 90-lukuakin.

Jonze kirjoitti...

Sikäli kun oikein muistan niin ainakin 90-luvun alkupuolella MTV näytti vielä enimmäkseen musiikkia. Tokihan siellä muutakin oli, kuten Ray Cokesin loistava Most Wanted-ohjelma. Hemmon Bingo wall of death-popparihaastattelut olivat klassikkoja, kuten myös hassut sivuhahmot, kuten Rob the Cameraman ja Pathetic Pat.

Mackan kirjoitti...

Kappas, pajatso on tyhjä!

Anonyymi kirjoitti...

Maailma taitaa sittenkin kulkea kohti parempaa. Jokin aika sitten pääsin bloggerin ja qloggerin ilmaishelveteistä porvarillisen mukavaan yksityistilaan ja movable typen pariin. Nyt taas jokin itsessäni meni rikki, eikä päiväkirjani näy. Ei ole ensimmäinen kerta kun MT kenkkuilee. Tämä uusi Blogger taas tuntuu siihen verrattuna suorastaan ruhtinaalliselta. Outoa.

Top-5

Grand Hotel Tammer Fit Wok (Verkatehtaankadulla) Laiska käveleminen  Päiväunet Ekstra-luokka (VR) Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tiiviimmin ol...