tiistaina, heinäkuuta 11, 2006
The Eight Diagram Pole Fighter
Festivaali se vain jatkuu ja vuorossa on jälleen Lau Kar-leungin klassikko ja vaikka kyseessä ei tällä kertaa olekaan suoranainen Shaolin-tarina, sopii myös tämä elokuva mainiosti festivaalin henkeen.
The Eight Diagram Pole Fighter (1983) on eräs viimeisiä Shaw-studion vanhan koulukunnan kamppailuelokuvia. Elokuva sijoittuu Sung-dynastian aikaan kertoen isänmaallisen Yangin sankariperheen tarinan. Petollinen kenraali Pun Mei (Lin Ke-ming) apureineen on väijyttänyt taistelussa perheen seitsemän veljestä. Ainostaan kaksi veljestä, veli 6 (Fu Sheng) sekä veli 5 (Lau Kar-fai) onnistuvat pakenemaan kenraalin tataarikätyreitä. Veli 6 palaa järkensä menettäneenä kotiinsa kertoakseen traagiset uutiset perheen äidille (Li Li-li) sekä sisarilleen (Hui Ying-hung ja Yeung Jing-jing) ja veli 5 pakenee ohjaaja Lau Kar-leungin esittämän metsästäjän avustamana temppeliin, jossa hän kosto mielessään alkaa harjoitella munkkien keppitaistelutekniikoita. Sisar 8 (Hui) lähtee etsimään kadonnutta veljeään, mutta joutuu vangiksi majatalossa. Toisaalla temppeliin vetäytyneellä veli 5:llä on jatkuvia erimielisyyksiä johtavien munkkien kanssa taistelutekniikoiden käytön oikeutuksesta. Rauhanomaiset munkit ovat tähän saakka käyttäneet taitojaan ainoastaan seudulla kuljeskelevien susien karkottamiseen. Harjoitukset tähtäävät susien riisumiseen aseistaan, jolloin ne jäävät henkiin eivätkä enää uhkaa munkkeja. Kuultuaan sisarensa kohtalosta munkiksi edennyt veli 5 lähtee kuitenkin pelastamaan sisartaan ja tekemään viimein tilit selviksi pettureiden kanssa.
The Eight Diagram Pole Fighterin tuotantoa varjosti Alexander Fu Shengin kuolema auto-onnettomuudessa vain 29-vuotiaana. Fu Shengin poismeno oli raskas isku Shaw-studiolle hänen ollessaan juuri nousemassa kansainväliseen supertähteyteen. Elokuvan tuotanto päätettiin kuitenkin saattaa loppuun ja niinpä tarina kirjoitettiin radikaalisti uusiksi ja Lau Kar-fain hahmo nostettiin pääosaan. Lopputulos on synkkä ja intensiivinen kostotarina, jossa Lau Kar-leungille tyypilliset filosofia ja huumori loistavat poissaolollaan. Lau Kar-leung loi elokuvan taistelukoreografiat yhdessä Hsiao Hon ja Lee King-chuen kanssa ja vimmainen loppukahakka on varmasti brutaaleinta jälkeä, mitä Lau Kar-leung on filmille tallentanut munkkien keppien niittäessä pahisarmeijaa. Vaijereita käytetään vielä tässä vaiheessa säästeliäästi toiminnan tehostajina eli katsoja voi jälleen ihastella Lau Kar-fain ja Hui Ying-hungin taitoja heidän otellessaan ylivoimaista vihollisarmeijaa vastaan.
The Eight Diagram Pole Fighteriä voidaan pitää paitsi Alexander Fu Shengin, myös Shaw Brothers-studion joutsenlauluna. Pian studioiden varsinainen elokuvatuotanto päättyi mielenkiinnon siirtyessä kohti television tarjoamia mahdollisuuksia. Lau Kar-leungin ohjaajan ja koreografin ura on jatkunut edelleen sekä modernien että perinteisten toimintaseikkailujen parissa, mutta The Eight Diagram Pole Fighteriä voidaan kuitenkin pitää hänen varsinaisena testamenttinaan pitkästä urasta perinteikkään Shaw Brothers-studion palveluksessa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Top-5
G Livelab Tampere Skotlantilainen meininki Kate Bushin musiikki Tarot-korttien estetiikka Henkilökohtainen vuosikello Odottelen hotellihuone...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti