lauantaina, heinäkuuta 01, 2006

Clan of the White Lotus


Shaolin-festivaalin kolmannessa osassa päästään miehekkäiden sankarielokuvien jälkeen hieman kevyempiin tunnelmiin, kun vuorossa on Lo Liehin vuonna 1980 ohjaama Clan of the White Lotus. Lo on tunnettu lähinnä näyttelijänä ja Clan of the White Lotus on yksi hänen harvalukuisista ohjaustöistään. Eipä kuitenkaan valittamista, kun mies on saanut aikaan näinkin hauskan kungfupätkän. Elokuvassa seurataan Valkoisen lootuksen temppelin ilkiömäisen Valkohapsisen ylipapin (ohjaaja Lo itse) edesottamuksia. Mantsukeisari on antanut käskyn vapauttaa vangittuja Shaolinin oppilaita ja luvannut sallia luostarin jälleenrakentamisen. Tämä ei kuitenkaan sovi kapinoivalle ylipapille, jonka yhtä paha veli Pai Mei on kuollut taistelussa Shaolinin oppilaiden kanssa. Vastoin käskyä Valkohapsi jatkaa yhdessä mantsukuvernööri Kao Ting-chunin (Wang Lung-wei) kanssa vapautettujen Shaolin-oppilaiden vainoa ja lähettää joukkionsa lisäksi hyökkäämään luostarin korjaustyömaalle. Uudessa vainossa menehtyy myös Hung Wei-tingin (Lau Kar-fai) ystävä ja Hung itse joutuu piiloutumaan yhdessä ystävänsä vaimon Mei Han (Hui Ying-hung) kanssa. Alkaa jälleen ahkera kungfun harjoittelu ylipapin ja hänen kätyreidensä peittoamiseksi.

Clan of the White Lotus on jatkoa Lau Kar-leungin legendaariselle Executioners from Shaolinille, jota en ole vielä nähnyt. Lo Liehin lähestymistapa on miellyttävän humoristinen ja komedia todellakin toimii kungfupaukutuksen ohessa. Ulkoasultaan elokuva on tyylikäs ja mukana on joitakin todella hienoja kamera-ajoja sekä näyttäviä lavasteita. Lo Lieh on ehdottoman cool ilkeänä ylipappina tuttuine maneereineen.
Jos hahmo DVD:n kansikuvassa näyttää hieman tutulta, niin siinäpä selvisi, mistä Quentin Tarantino lainasi nimeä myöten Kill Bill kakkoseen Uma Thurmania opettaneen Pai Mei-munkin. Vitsiä parantaa vielä se, että KB:ssä tiukkaa mestaria esittää itse Lau Kar-fai. Lau Kar-fai on juuri oikea mies tulkitsemaan myös Clan of the White Lotusin hieman hassua sankaria. Täytyy kylläkin mainita, että omassa diggailussani shown varastaa iki-ihana kungfukuningatar Hui Ying-hung.

Clan of the White Lotusin taistelukoreografina on jälleen toiminut Lau Kar-leung ja actionosastolla onkin tarjolla absoluuttista parhautta. Taisteluissa keskitytään tällä kertaa ylipapin haavoittuvan kohdan etsintään. Hung Wei-ting saa huomata, ettei brutaali miehinen voima selätä pahaa Valkohapsea, vaan äijä tuntuu kirjaimellisesti leijuvan alta pois. Avuksi tulee Mei Han, joka laittaa Hungin treenaamaan naisellisempaa taistelutyyliä. Miehinen kovuus täytyy ensiksi karsia pois ja niinpä koulutusohjelmaan sisältyy myös kotitöitä, lapsenhoitajan hommia ja koristeompelua. Varsinainen taistelukoulutus onkin sitten ihmeellistä katsottavaa. Hui Ying-hungin liikesarjat ovat käsittämättömän sulavia ja kauniita. Varsinainen loppuottelukaan ei jää yhtään huonommaksi, vaan Laulla tuntuu olevan aina uusia temppuja takataskussaan. Matsin hauskimmassa kohtauksessa Hung on yllättänyt Valkohapsen kylpyaltaasta ja miehet mittelevät tiukasti ukon nykiessä samalla vaatteita päälleen. Lyhyt jakso on saumaton yhdistelmä tiukkaa ottelua ja mainiota komediaa ja sama pätee myös koko elokuvaan. Erinomaista ja viihdyttävää katseltavaa!

Ei kommentteja:

Top-5

Grand Hotel Tammer Fit Wok (Verkatehtaankadulla) Laiska käveleminen  Päiväunet Ekstra-luokka (VR) Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tiiviimmin ol...