perjantaina, huhtikuuta 04, 2008

Orkestar Business Class:n tuleva levy. Part 1/3.

Viime syksynä alkoi OBC:n jäbät lähestyä ja kyselivät josko hoitaisin heidän tulevan ep:n nauhoitukset&miksaukset kun mulla on kamat olemassa ja olen jonkinlaisen studion bändini kanssa väsännyt treenikämpällemme. Aluksi epäröin ja vetäisin hätäisen johtopäätöksen joka oli itseasiassa haaste itselleni; ei helvetti mitä tällainen tavallinen rokkari/duunari pystyy antamaan tuolle bändille joka soittaa puvut päällä ja puhuu huoliteltua kieltä antaen itsestään pikkaisen elitistisen vaikutelman.Hmmm.......?
No, eikun treeneihin katsomaan miten kemia toimii bändin ja minun välillä ja hyvinhän se toimi. Jouduimme kuitenkin siirtämään studio sessioiden alkua Intian matkani ja the Gas Fuzz nauhoituksien takia Tammi- Helmikuun taitteeseen. Aloin miettiä yhdistäviä tekijöitä, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Jaakonhan olen tuntenut jo reilut kymmenisen vuotta. Saariston Lapsissa soittaessani Jaakko usein hengaili kanssamme ja saattoi yllättäen sipaista upeat Somerjoki imitaatiot ilmoille ja tämä tapahtui muuten ennenkuin Somerjoki-musikaali löi itsensä läpi Rovaniemellä. Saariston Lapsissahan pantiin rockuskottavuutta halvalla (meiltä se luonnistui helposti koska olimme pesunkestäviä rokkareita ja materiaalia riitti kunhan vaan peilistä katseli), sekoittaen pilipali-pelimusa estetiikkaa (pikku detaljina tässä mainittakoon, Desert Planet tuli muuten vasta meidän jälkeen kuvioihin) ja slaavilaista melankolinaa. Jaakko oli siis tuolloin Somerjokea diggaileva pitkätukka ja silloin jo mainio seuramies. Antsan taas muistan tavanneeni... ainakin kenkäkaupassa ja jossain treenikämpällä vuonna tuhatyheksänsataayheksäkytvillapaita. Mauri-Antero alias Masa on tuttu jantsanteri musavisakuviosta, huhujen mukaan myös karatekuviotkin luonnistuvat. JarkkoParkko ja Roininen alias Jimi Ronkainen olivat uusia tuttavuuksia, niistä myöhemmin lisää.

OBC:n musahan perustuu stuffiin jonka juuret ovat vahvasti Intiassa vai Vermostako ne romaanit ovat tulleet. Enivei, muistini vaeltaa Keralan palmujen katveeseen ja Bombayn tunkkaisille kaduille josta aloin imeä uusia ääniä soundipankkiini tätä projektia silmälläpitäen. Soitossa pitää olla spirittiä joka on universaalia.
Nurkkapatriotismilla ei lääninrajojen ulkopuolella ole enää mitään merkitystä ja kotiseuturakkaushan on aivan eri asia joka monesti sekoitetaan keskenään samalla lailla kuin miehekkyys ja älykkyys tuntuvat olevan synonyymeja tietynlaisilla ihmisillä. Aluksi varovasti tunnustelin löytyykö nurkkapatriotismia joka tuntuu nostaneen päätään aika voimakkaasti Rovaniemellä, sillä se on yksi isoimpia aseenteellisia esteitä mitä luova ihminen voi itselleen rakentaa.

Muutamaan otteeseen syksyllä jouduin rauhoittelemaan OBC:ta, koska aika ei vielä ollut kypsä nauhoittamisen aloittamiseen ja jotkin biisit vielä selkeästi vaativat keikkojen myötä tapahtuvaa hiomista. Ja myös itse tahdoin valmistautua tähän haasteeseen, sillä onhan täysin akustista "universaalia kansanmusiikkia" nauhoitettava erilaisella pieteetillä kuin mihin olin rock/pop/punk/elektro kuvioissa tottunut.

Yksi merkittävä seikka mikä myös meitä yhdisti asenteellisesti oli paikallisuusasteen pitäminen mahdollisimman korkeana, kulujen pysyessä silti kohtuullisina. Jos bändi on tuolla asenteella liikkeellä voisi sitä pitää varsin anarkistisena asenteena mitä valitettavan harvoin näiltä seuduilta enää löytyy. Kuitenkin tästä kaupungista löytyy useampikin studio ja hyviä äänitekniikkaan perehtyneitä henkilöitä jotka hallitsevat masteroinnin, miksauksen kuin äänityksenkin. Ekologinen ja ekonominen vaihtoehto on parempi kuin "köyhällä ei ole vara ostaa halpaa" asenne.

Kaupunkilaistuneet valkoperseet soittavat musaa joka on arvomaailmaltaan aivan päinvastaisesta maailmasta mistä he tulevat, jota nauhoittaa mies joka on painekyllästetty katurokkari. Oh Good!!!
Teoriassa tämä ei voi olla toimiva yhdistelmä mutta käytännössähän tämä oli testattava, asetelma vaikutti niin oudolta että siintä voisi syntyä aidosti ja vilpittömästi jotain mitä näillä leveysasteilla ei ole ikinä tehty, eikä myöskään tulla enää tekemään.


Joten, sovimme studioviikonlopun Tammi-Helmikuun vaihteeseen.

jatkuu......

Ei kommentteja:

Top-5

Siisti koti Bänditreenit YouTube-tilaukset Oma somevirta Karjalanpaisti Loppujen lopuksi some ok ihan okei, kunhan ei eksy turhan usein vier...