keskiviikkona, tammikuuta 10, 2007

Metal

Antropologi Sam Dunnin dokumenttielokuva Metal - A Headbanger's Journey on reipas ja rento fanidokkari amerikkalaiseen tyyliin veistettynä. Tämä ilmenee parhaiten Dee Sniderin haastatteluosuuksissa, mutta kyllä myös vekkuli Ronnie James Dio ja herramiesmäinen Tony Iommi - sekä tietenkin hullulla tavalla karismaattinen Lemmy Kilmister jäävät mieleen. Itseironia on aina osoitus älykkyydestä. Sen sijaan esim. Mayhemin jäsenten puperteettinen kiroilu ja keskisormen heristely on aika kornia seurattavaa. Norjalaisten satanistikirkonpolttajien haastattelut tuovat dokumenttiin kaikkein mustimmat sävyt. Reippaus ja rentous katoavat hetkessä kuin kilju punkkarin kurkkuun. Sam Dunn on selvästi varuillaan (peloissaan?), mutta ilmoittaa myös lopuksi ponnekkaasti näkemyksensä pingviinien rikollisista harrastuksista. Ylipäätänsä hieman kriittisempi ote koko metalliin olisi ollut paikallaan. Taidanpa katsoa koko elokuvan kertaalleen. Hauskaa katsottavaa.

Lisäys: Slayerin laulaja Tom Araya (?) on sympaattinen Dunnin kysyessä: "vihaako jumala meitä kaikkia?" Vastauksessa tiivistyy jotain olennaista hyvästä metalliasenteesta: "Ei vihaa, mutta se on vitun hyvä biisin nimi!" (God Hates Us All). Ristitiitaisuus on metallin kantavia voimia. Katsokaa vaikka pätkä, jossa Dee Snider hekottelee metallin homoeroottisille aineksille.

2 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Otit ja menit katsomaan sen ilman minua, mokoma! Taidan tänään marssia freehen ostoksille.

Mackan kirjoitti...

En malttanut!

Top-5

Grand Hotel Tammer Fit Wok (Verkatehtaankadulla) Laiska käveleminen  Päiväunet Ekstra-luokka (VR) Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tiiviimmin ol...