torstaina, toukokuuta 08, 2008

Orkestar Business Class studiossa, osa 2.



Perjantai iltana jannut roudasivat itsensä ja soittimensa the Gas Fuzz:n studion uumeniin. Hitonmoista säpinää ja äimistelyä, puolin jos toisin. On tarkoitus siis vetäistä kolme biisiä talteen ja miksata ne. Selitän työskentelymetodini ja studiotekniset puitteet ja puutteet jannuille. Tiskinä siis Soundcraft 6000 ja kuuntelu tapahtuu pääasiallisesti Yamaha Ns-10 mx:n kautta. Äänet tallentuvat Alesis 24hd:lle. Tekniikan puolesta siis ihan luotettavaa ja vaikeasti saatavaa rautaa. Mikrofoneja erilainen määrä konkka- ja dynaamisia mikkejä. Pyrin 100% livetaltiointiin, joten jos joku mokaa joudutaan ottamaan uusi otto kyseisestä biisistä.


Alkomahoolin suhteen olen tarkka; muutaman kaljan soittajat voivat juoda äänityksien aikana janoon, humalaan ei saa tulla jottei aikaa kulu turhaan hukkaan, ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan (?) Jaakko taas laulajana joutuu tyytymään pelkkään veteen jo ihan ääniteknillisistä syistä. Pientä rutinaa alkaa kuulua, perustelen humala kiellon äijille luennoimalla kohtuullisen tehokkaasti hutikassa olevien soittokoordinaatiosta ja "hyvästä fiiliksestä" joka seuraavana päivänä kuunneltuna on aikamoista shaibaa.

Joku lähtee ostamaan kaljaa ja safkaa. Alamme hieromaan mikitystä kohdilleen, aloittaen rytmi-osastosta edeten haitarin kautta kitaraan ja sieltä viulun kautta lauluun. Joudun muokkailemaan soittotilaa "väliseinien ja vaimentimien" avulla pahimpien vuotojen minimoimiseksi.
Äänet löytävät paikkansa pikkuhiljaa. Ihmettelen outoa döfistä joka pelmahtaa tiloihin kunnes tajuan että safka/kalja -setti on saapunut, ette usko että kebabbi voi tuoksua aika hirveeltä pienessä studiossa, etenkin kun itse olen vegesafkailija.
Pöperöt helttaan ja jamperot lauteille hehkuttelemaan biisejä kuosiin. Jamperot ovat sitämieltä että "eihän kolmessa biisissä kauaa mene kun nämä livenäkin kulkevat niin hyvin". "Katellaan", meitsi loihe lausumaan pojille.

Avot ja eka biisi nauhoitettu. Jampat hyökkäävät tarkkaamon puolelle kuuntelemaan. Päätimme kokeilla vielä uutta versiointia biisistä ja pikkasen rauhallisemmalla temmolla. Toimiii!!!! Ja pari versiota vielä varoiksi. Tokasta biisistä "demo versio". Joo-o, zekataan alut ja loput ja kielisoittimien vireet, siirrän tilamikkien paikkoja. Toimii!!!! Okei, kaks biisiä nauhoitettu ja päivä pulkassa ja aikaa kulunut helevetisti.

Launataina aloitetaan jo hyvissä ajoin päivällä ja äijät puhkuvat intoa joka näkyy ja kuuluu, loistavaa. Äijät täräyttävät tiskiin tarjouksen josta en voi kieltäytyä ; tahtovat äänittää ja miksata koko albumin studiossamme. Sovimme kuitenkin että tehdään vain 7 biisiä täällä ja loput kolme biisiä napataan Vihannin sessioista jotka miksataan uudestaan. Koko viikonloppu (pe-su) menee siis seitsemän biisin pohjia vedellen ja joka biisitä tulee useampi otos. Seuraavana kahtena viikkona teemme päällekkäissoittoja ja lauluja. Armotonta kuulokekuuntelun viilausta ja soittajien viretilojen säätöä. Välillä etsimme Värttinää, jota ei löydy. Ajantaju katoaa, pohdimme kuinka pitkään onnentunteen tuoma "kliimaksi" kestää. Onko sattumaa olemassa musiikissa ja miten se ilmenee. Minkätakia soittotreeneihin pitäisi suhtautua kuin meditaatioon tai runouteen. Miten live-akti eroaa studio-aktista. Kahvia keitellään ja kaskuja murjotaan hyvässä hengessä ja nauhoitukset valmistuvat hitaasti mutta varmasti, sillä taidetta ei tehdä nopeasti.

.....jatkuu....

2 kommenttia:

Inksu kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen raportti! Tuollainen studiotyöskentely on kyllä aika monitahoista tuouhua ja näköjään oma maailmansa. Ja kun muusikkoja on noinkin paljon, niin siinä on säätämistä, tekniikan ja muunkin kanssa. Mutta näyttää toimivan aika hyvin.

JahRelainen kirjoitti...

Kiitos Inger.

Joo kyllähän tuohon paljon sisältyy elementtejä.
Yksi osa on tietenkin ihan puhdasta äänitystekniikkaa. Yksi osa taas soittotekniikkaa. Suurin osa kuitenkin erilaisten mielentilojen hakua jossa psykologinen älykkyys pääsee esiin.

Hyvän musiikin (ja yleensä taiteen) perussääntöhän on että se vaikuttaa ihmiseen, mitä näinä päivinä harvoin enää kokee. Entertainment on päivän sana, joka genressä (olen jopa kuullut miten erään hc-bändin laulajaa kehuttiin viihdyttäväksi live-esiintyjäksi).

Ehkäpä vuosien päästä kun historiaa kirjoitetaan uudestaan vaikuttavimpia kokemuksia/elämyksiä meille antoivatkin lääkärit, sairaanhoitajat ja sosiaalipuolen ihmiset, yogit, jotka todella vaikuttivat elämäämme "opastajien ja valistajien" ominaisuudessa :)

Top-5

Grand Hotel Tammer Fit Wok (Verkatehtaankadulla) Laiska käveleminen  Päiväunet Ekstra-luokka (VR) Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tiiviimmin ol...