perjantaina, maaliskuuta 28, 2008

Historiansiipien "kohinaa".

Iltiksen jutun nappasin suoraan copy-pastella tänne. Onneksi elämme digi-aikaa.


Nauhoitetun äänen historiallisena hetkenä pidetään vuotta 1877, jolloin Thomas Alva Edison tallensi fonografillaan pätkän lastenlaulusta, jonka sanat kuuluvat suomeksi "Maijall' oli karitsa".

Nyt amerikkalaisten äänihistorioitsijoiden ryhmä on kuitenkin onnistunut saamaan kuuluviin jo 17 vuotta ennen Edisonin tallennusta taltioidun pätkän ranskalaista kansanlaulua. Sen tallensi pariisilainen keksijä Edouard-Leon Scott de Martinville 9. huhtikuuta 1860. Tuolloin Ranskaa hallitsi vielä valtion viimeinen monarkki, Napoleon III.

Kymmensekuntinen katkelma laulusta "Au clair de la lune" on Ranskan tiedeakatemian mukaan vanhin ihmisäänestä tehty tallenne.

Keksijältä jäi kuulematta

Keksijä ei itsekään koskaan kuullut tallennetta, koska sen saaminen kuuluviin vaati modernia digiteknologiaa, insinöörejä ja intohimoisia tutkijoita. Scott de Martinville käytti fonautografiksi kutsuttua laitetta, joka raapi ääniaallot öljylampun savun nokeamalle paperille.

Edisonin fonografi 17 vuotta myöhemmin mahdollisti paitsi äänitteiden tallentamisen myös niiden kuuntelun. Edisonin fonografi perustui lieriön ympärille käärittyyn tinapaperiin ja sen toimintaperiaate oli sama kuin kuin gramofonin. Tinapaperin huonon kestävyyden takia Edison kehitti myöhemmin vahasylinterit, joiden kestävyys oli huomattavasti parempi.

Varhaisten äänitysten henkiin herättämiseen pyrkivä amerikkalaisprojekti First Sounds on nyt julkaissut Scott de Martinvillen tallenteen netissä MP3-muodossa. Se on kuultavissa osoitteessa http://www.firstsounds.org/sounds/index.php

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Paholaisen musiikkia!

Top-5

1. Brittiläiset rikossarjat 2. Oma rauha 3. Kemuherkut 4. Työhuone 5. Opiskelu Olin tänään töissä. Koska muita ei ollut, sain paljon aikaise...