sunnuntaina, joulukuuta 01, 2013

Top-5

5.) Onnistuneet pikkujoulut
4.) Äkkiarvaamattomat tilanteet
3.) Vuoden parhaat sarjakuvat -tuumailu
2.) Oikolukijan palkitseminen herkullisella lounaalla
1.) Mielenkiintoiset WhatsApp-keskustelut erään henkilön kanssa

Olisi hauska kuulla. miten Poikakuorolla menee itse musavisassa. En ole hyvistä aikomuksistani huolimatta päässyt visoihin osallistumaan, viimeksi taisi olla kevätfinaali, jonka Poikakuoro voittikin jälleen kerran hiuksenhienolla erolla.

Niin pennut. Lukekaa filosofiaa: Poikakuoro on Zenonin vanha kilpikonna, jota te nuoret ja kauniit akhilleukset ette tule koskaan saavuttamaan.

8 kommenttia:

tommi kirjoitti...

Tämä lista on jotenkin tarkoituksellisen salaperäinen. Aivan kuin haluaisit vihjata että sinulla on jotain jännää menossa.

Mackan kirjoitti...

Joskus näinkin.

Top-5-jutut ovat ennen muuta hetken mielijohteesta raapaistuja muistiinpanoja, niin ikävää kuin se satunnaille lukijoille onkin. Ei kannata kuitenkaan ottaa turhan vakavasti; ei mun elämä ole erityisen salaperäistä tai edes jännää. Ihan tavallista tallustelua iloineen ja murheineen.

tommi kirjoitti...

Vajaaälyisempikin Sherlock (kuten minä) kyllä keksii, että siellä on selkeästi nisäkäs kierroksessa, mistä onnittelut.

En tarkoittanut mitenkään lannistaa kirjoittamasta enkä varsinkaan ilkeillä millään tavalla (pidän sellaista aika nolona). Nämä ovat kiinnostavia mutta voisivat olla vieläkin kiinnostavampia vähemmän salaperäisinä.

Poistun nyt muutenkin häiritsemästä kun sain selville, mitä teen sille kallisarvoiseksi luulemalleni levylle.

Loppuun oma musiikillinen top vitoseni - tästä näkee, että kuuntelen yksikseni klassista ja julkisesti muuta instrumentaalia koska lauluosuudet häiritsevät taustamusiikissa:

1. Brucknerin 2. sinfonia
2. Hiljainen jättiläinen
3. Dr. Lonnie Smith trio (ei minun tyyliäni mutta jotenkin omituisen viihdyttävää)
4. Burzum - Sôl Austan, Mâni Vestan (bilemusiikkia viime ajoilta - äänestän tätä koska vihaan hiphoppia enkä halua kuulla sitä sekuntiakaan)
5. ks. edellinen

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta Burzumista tuli mieleen, että täällä oli viime vappuna jossakin "Vappumayhem"-bileet. Siihen viitaten tokaisin kaverille, että toisaalla on varmaan vappuburzum-bileet.

tommi kirjoitti...

Vargilla oli hieno blogi mutta hän lopetti sen kun kommunistit vainosivat häntä.

tommi kirjoitti...

Kun pääsin ääneen, mainitsen kaikille kirjastonsedille, että jos Raul Björkenheim haluaa tulla teille höpisemään, älkää ajako pois. Hän piti Metson musiikkiosastolla esitelmän tutkiva kitarismi joka oli todella mielenkiintoinen ja inspiroiva.

Spoilaan tässä heti, että hänellä oli kiintoisa ohjelma asteikkojen opetteluun. Vuodessa on 12 kuukautta kuten on 12 kromaattista säveltä. Idea on, että kunakin kuukautena treenataan yhteen säveleen perustuvia asteikkoja.

Viikossa on seitsemän päivää ja kullakin asteikolla on seitsemän moodia eli kirkkosävellajia. Maanantaina aloitetaan joonisella, tiistaina on doorinen ja lopulta sunnuntaina lokrinen (jota käytetään kyllä niin harvoin, että tuntuu että se on mukana vain täydellisyyden vuoksi.)

Kuukaudessa on neljä viikkoa, joten joka viikolle voi antaa eri asteikon. Hänen esimerkkinsä oli ensimmäiselle viikolle duuriasteikko, toiselle harmoninen molli, kolmannelle harmoninen duuri (tästä kuulin ensimmäistä kertaa - se on duuri, jonka kuudes aste on alennettu) ja neljännellä melodinen molli.

Tässä ei vielä kaikki. Oletetaan että on ensimmäinen tammikuuta ja aloitetaan d-nuotista. Kitaristi soittaa nyt asteikkoja ja improvisaatiota d joonisessa eli D-duurissa ylimmällä e-kielellä. Kun sitä on harjoiteltu, siirrytään h-kieleen. Kun kielet on käyty läpi, tehdään sama kahdella ylimmällä kielellä, sitten h ja g -kielillä. Sitten kolmella, neljällä jne kielellä.

Tätä kun harjoittelee (ei tarvitse käyttää kauhean paljon aikaa päivässä) kolmen vuoden jälkeen alkavat kuulemma olla asteikot tuttuja.

Mackan kirjoitti...

Mahtava ohjelma! Välitän eteenpäin pedagogeille. Kiitos Tommi!

Pieneksi puffiksi, että olemme kyhäämässä tänne tammikuulle B-day -nimistä bassopäivää. Pajoja, laite-esitelyjä, treenivinkkejä, bassosooloja- ja vitsejä jne.

tommi kirjoitti...

Tuli mieleen jo siksikin, että huomasin täällä blogissa ammoin ihmetellyn juutalaisasteikon olevan harmonisen mollin viides moodi. Ihmettelin sen nimeä "fryyginen", mutta päättelin, että molliasteikon perusmoodi on aiolinen ja siitä dominantti alas on juurikin fryyginen, eikä nimi siksi ole "mollin miksolyydinen".

Mietin, että pitäisi opetella soittamaan ja etenkin kuuntelemaan näitä, niin voisin saada jatsista vähän enemmän irti. Björkenheim taas sanoi, että asteikkoja treenatessa saa paljon ideoita ja se on paljon halvempi tapa säveltää kuin rappioelämän vietto. Rappioelämää kannattaa tietenkin viettää, mutta ehkä muista syistä.

Bachia pääsiäisenä V

 Konsertto cembalolle, jousiorkesterille ja basso continuolle, sov. uruille BWV 1052 Iveta Apkalna, urut hr-Sinfonieorchester, joht. Ricca...