sunnuntai, maaliskuuta 01, 2009
Pientä epätarkkuutta
Joukkueen feministisiipi törmäsi tänään kiusalliseen epätarkkuuteen katsoessaan Bettina på turné -ohjelmaa. Haastateltavana oli muusikko-juristi Teemu Brunila. Bettina kysyi Brunilalta vähän sävellystöistä, että kun on tehnyt biisejä nuorille naisille, että kuinkas näin. Siihen Teemu kunnon juristin tapaan tarkensi sitten, että "kauniille nuorille naisille". Kyseessä ovat siis Jenni Vartiainen, Anna Abreu ja Katri Ylander. Eipä siinä mittään. Onhan itse Brunilakin aikas söpö. Mutta mikä oli sitten Brunilan vastaus tähän, että miksi säveltää naisille. No, siksi kuulemma, kun harvemmin naisartistit tekevät itse biisejä. Just. Ja sitten tuli jotain järkimiehen fraasia, että kun "tilausta on". Totuushan on, että harvemmin Idols-artistit tekee omia biisejä, ei siinä ole sukupuolella väliä. Mutta oishan se ollu ikävän noloa sanoa tällä tavalla kivassa haastatteluohjelmassa. Parempi vetää se naissukupuolen kyvyttömyys, ku se on kuitenkin realiteetti, joka meidänkin vaan täytyy hyväksyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Top-5
G Livelab Tampere Skotlantilainen meininki Kate Bushin musiikki Tarot-korttien estetiikka Henkilökohtainen vuosikello Odottelen hotellihuone...
6 kommenttia:
Seksismiä, perkele!
Poikakuoron tasa-arvosiipi voisi puolestaan tehdä totuuden selvittämiseksi vertailevan puolueettoman tutkimuksen kaikkien neljän tuotankokauden levyttäneiden finalistien osuudesta sävellysprosessissa.
Lähtökohta: 28 finalistia, joista naisia 16 ja loput miehiä. Yksi naisvoittaja, kolme miesvoittajaa.
Pikasilmäykseni pelkistä voittajien debyyttialbumeista:
Hanna Pakarinen, When I Become Me: ei omia sävellyksiä.
Ilkka Jääskeläinen, Vuosisadan rakkaustarina: yksi oma sävellys
Ari Koivunen, Fuel for the fire: ei omia sävellyksiä.
Koop Arponen: Esikoisalbumi ilmestyy 18.3.2009, ja osa sen kappaleista on Koopin omasta kynästä.
Tästä voi jatkaa. Objektiivisen viileästi.
Siten vielä se, että kumman sukupuolen on helpompi saada omia sävellyksiään läpi miesvaltaisessa tuotantokoneistossa.
Tässä kaiketi tulee mukaan myös tunnekysymykset, ja vertailu mutkistuu.
Kiitos pikaisesta selvityksestä! Näyttäis siltä, että en ehkä ihan turhasta nipottanut. Minua tosiaan rupesi harmittamaan se kommentti, jumankauta että vaikutti omahyväiseltä viisastelijalta se tyyppi.
Tasa-arvoa on vaikea saavuttaa, mutta juuri siksi sitä pitää tavoitella, eikä siis vain miesten ja naisten välillä vaan aina kun on ihmisistä kyse. Syntyperä, ammatti, ikä ym. asiat ei saa asettaa ihmisiä mihinkään kategoriaan tai järjestykseen.
Ja vielä: lopulta, jos tarkkoja ollaan, ihmisissä on aina enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja. Eroja vain sorrutaan tarkastelemaan kun halutaan tehdä yleistyksiä ja saada asioita keinotekoisesti hallintaan tässä monimutkaisessa maailmassa.
Feminismiä Poikakuorossa. Olen syvästi järkyttynyt.
Minä katson kuuluvani tasa-arvosiipeen, Inkeri feminismi-siipeen.
Poikakuoro itsessään on aatteellisesti sitoutumaton.
Lisään vielä, että tasa-arvoajatteluni on luonteeltaan sisilialaispatriarkaalista; silloin tällöin feminismi loukkaa kulttuuriani.
Lähetä kommentti