torstaina, elokuuta 17, 2006

Ugh, olen puhunut.

Haaste tuli että pätkähti. Tiedän, että meidän pojat siellä sormet syyhyten ja aivot sauhuten miettivät kukin omia vastauksiaan, mutta minäpä ehdin ensin. Tämä on kyllä kauhean vaikea, koska jokaikiseen kohtaan olis tulossa varmaan sata eri juttua, mutta yritetään.

1. Yksi levy, joka muutti elämääsi:
Olin ala-asteella yksi "pikkukoviksista", jotka kuunteli heviä. Eka kerran kuulin levyä koulussa musiikintunnilla, kun pidimme luokan levyraadin. Joku poika soitti tuolta levyltä Flash of the Bladen. Joku toinen poika soitti Aces Highn. Biisit meni suoraan tajuntaan, ja levy oli pakko saada. Elämä ei ollut enää koskaan entisensä sen jälkeen kun ostin ihan itse omilla rahoillani Iron Maidenin Powerslaven.

2. Yksi levy, jonka olet kuunnellut useammin kuin kerran:
Hihhih, takuulla suurin osa mitä omistan, on kuunneltu useampaan kertaan! No viimeksi tänään kuuntelin kolme kertaa läpi lappilaisen tyttöbändin, hemmetin hyvän rokkibändin, Stalingrad Cowgirlsin, kolme biisiä sisältävän demon. Tykkään kovasti, ja suosittelen muillekin.

3. Yksi levy, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:
Jos lähden matkalle, mulla on tapana polttaa oma matkalevy. Siis semmonen missä on omia suosikkibiisejä eri artisteilta. Helppoa ja kätevää.

4. Yksi levy, joka teki sinusta hupakon:
Tähän on oikeastaan vain yksi oikea vastaus. Ja se on Mötley Crüe. Levy vois olla vaikka tää kokoelma. Kuuntelin tätä levyä samalla kun luin kirjaa The Dirt. Yhteisvaikutus on hämmentävä.


5. Yksi levy, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:
Led Zeppelin: Houses of the Holy. Mulla oli silloin aikoinaan semmonen levysoitin, jossa neula piti itse laittaa levylle. Ei siis sitä vipuhässäkkää. Ja vahingossa neula tömähti levylle silleen, että se naarmutti Over the Hills and Far Away -biisin alun. Juuri sen hienon Jimmy Pagen kitaraintron. Byhyy! Itkin ja huusin varmaan koko päivän. Isillä ja äitillä taisi tulla vähän sääli, kun ei mennyt kovinkaan montaa päivää, kun sain uudet hienot vipuhässäkällä varustetut sterkat. En ole lellikki.

6. Yksi levy, jonka toivoisit tulleen tallennetuksi:
No odotellaan vaikka sitä Stalingrad Cowgirlsin ihan oikeeta levyä!

7. Yksi levy, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan levytetty:
Hissit ja tavaratalotkin kaipaa musiikkia, että kai se semmonen taustajutska on sitten ihan tarpeellista. Mutta ne Smurffit sun muu roska, kuten se sammakkojutska ja kaikki teknodiscotanssipartyzoneksi väännetyt vanhat klassikkorokkipiisit joutais heivata sinne minne aurinko ei paista.

8. Yksi levy, jota kuuntelet paraikaa:
Menetin sieluni jokunen aika sitten. Satyricon: Volcano.

9. Yksi levy, jonka olet aikonut kuunnella:
No tähän on tällä hetkellä helppo vastata. Slayer: Christ Illusion. Sitä minulla ei vielä ole, mutta tulee olemaan hyvin pian. Believe me!

10. Nyt haasta viisi bloggaajaa:
Marko, Tommi, Olli, Jonze, Einstein! Hop Hop!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

1. Yksi levy, joka muutti elämääsi:

Varmaan Rolling Stonesin Undercover. Ensimmäinen vinyylini. Pidin kannen ja erityisesti sisäkannen tyylikkyyden ja härskiyden yhdistelmästä. Steinerkoululaista viehätti myös ajatus, että tämä levy on teollisuustuote jos mikä.

2. Yksi levy, jonka olet kuunnellut useammin kuin kerran:

Taidan ottaa tähän sellaisen, jota olen kuunnellut ja unohtanut välillä kokonaan. Teininä aloin kuunnella klassista ja hävitin käytännössä koko rokkikokoelmani. Kaksikymppisenä aloin hankkia nostalgiasyistä takaisin. Huomasin kasetinkannen kummauksista, että olin joskus omistanut Bowien Man who sold the worldin ja Diamond dogsin. Hankin ne uudestaan, en muistanut niistä mitään ja aloin taas kuunnella intensiivisesti.

3. Yksi levy, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:

Jotain mahdollisimman tikkuista atonaalista musiikkia, jonka voisi sitten opetella ulkoa ja hyräillä hiekkarannalla. Nyt tiedän: Pierre Boulez: Structures I & II. Pianon ääneen kyllästyn varmaan viimeiseksi.

4. Yksi levy, joka teki sinusta hupakon:

En ole hupakko, mutta sanotaan tähän nyt, että AC/DC: Powerage.

5. Yksi levy, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:

Minulla on äänitettynä ihannenaiseni Lisa della Casan pieni LP (muistatteko sellaiset), jossa etupuolella on loppukohtaus Richard Straussin Capriccio-oopperasta ja toisella puolella laulukokoelma Vier letzte Lieder. Jostain syystä muut levytykset eivät tee samaa temppua. Della Casan ääni on ylivertainen.

6. Yksi levy, jonka toivoisit tulleen tallennetuksi:

Joskus kauan sitten improvisoin halpisuruilla pari Morton Feldman -tyyppistä kappaletta kasetille. Yllättäen niistä tuli suosikkimusiikkiani (vaikka soittoni oli aivan kamalaa - musiikki vain sattui olemaan juuri sitä, mitä itse halusin), ja kuuntelin niitä mielelläni. Nyt olen hukannut kasetin, ja olisi mukava kun musiikki olisi tullut tallennettua huolellisemmin.

7. Yksi levy, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan levytetty:

Kaikkea saa levyttää, kunhan sitä ei tarvitse kuunnella.

8. Yksi levy, jota kuuntelet paraikaa:

Kuuntelen rinnakkain kolmea levytystä Wohltemperiertes Clavierin ensimmäisestä kirjasta: Richterin, Gouldin ja Jarrettin. Voin kertoa, että se tekee elitistiseksi ja suvaitsemattomaksi. Seppo Heikinheimo kuulemma kuunteli aina iltaisin Richterin WTC:tä kun oli kuulemma joutunut kuitenkin kuulemaan taas koko päivän parittelumusaa.

9. Yksi levy, jonka olet aikonut kuunnella:

Haluaisin kuulla WTC:stä mm. Schiffin ja Angela Hewittin esitykset.

Mackan kirjoitti...

1. Yksi levy, joka muutti elämääsi:

Koska Kissin ilmeinen vaikutus kumpuilee niin syvältä varhaislapsuuden primaarikokemuksista, vastaan tähän että Rolling Stonesin Let it bleed, jonka ostin itselleni joululahjaksi muistaakseni vuonna 1985. Aluksi en pitänyt levystä yhtään, se kuulosti liian oudolta, pidin enemmän Stonesin varhaisesta r&b-kamasta. Nauhoitin kuitenkin levyn kaverilleni, joka piti levystä oikein paljon. Keväällä tämä kaverini soitti kappaleen "Monkey man" englannintunnilla, kun jokainen sai tuoda oman lempikappaleensa. Se kuulosti aivan mahtavalta! Kotona pistin Let it bleedin soimaan ja koin järisyttävän kolahduksen. Let it bleed määrittelee edelleen musiikkimakuani, mitä tulee juurevaan rock-musiikkiin.

2. Yksi levy, jonka olet kuunnellut useammin kuin kerran:

David Bowien Heroes on levy, jota olen kuunnellut paljon tarkkaan kuulokkeilla. Heroesin sointeihin on myös hienoa nukahtaa väsyneenä. Beauty and the beast tulee kuunneltua tarkkaan, Joe the Lionin aikana keskittyminen alkaa jo hiukan herpaantua. Heroes tuudittaa uneen, Sons of the silent age aiheuttaa jo unia. Joskus saatan herätä Neukölnin viimeisiin, vihloviin säveliin ja kuunnella lopuksi unenpöpperössä viimeisen kappaleen, The secret life of Arabian.


3. Yksi levy, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:

Minulla on tähän helppo vakiovastaus: Beatlesin valkoinen tupla. Se on pitkä ja monipuolinen äänilevy. Suosikkikappaleeni vaihtelevat. Tällä hetkellä se on "Long, long, long". Aloitin Beatlesiin tutustumiseen (kunnolla) tämän levyn avulla alta kymmenvuotiaana. Muistaakseni serkullani, Kasan Jussilla oli levystä laadukas nauhoitus ja sain silloin tällöin kuulla levyä hänen muhkeasta Ghetto Blasteristaan. Kun sitten sain myöhemmin käsiini Sgt. Peppersin, se ei kuulostanut - aluksi juuri miltään. Valkoinen tupla on kyllä loistava pop-levy!

4. Yksi levy, joka teki sinusta hupakon:

Mikä on hupakko? Ai sen yhden musavisajoukkueen jäsen? Tässä mielessä mikään levy ei saa minua hupakoksi! Vastaan kuitenkin, että Kissin Love Gun, koska koko bändiin liittyy niin paljon kaikenlaista henkilökohtaista aina 70-luvulta lähtien. Kiss on varmasti vaikuttanut monen ikäiseni elämään; Soundi-lehtikin kirjoitti taannoin jutun vaikutteista ja Kiss oli "yllättäen" ykkösenä lähes kaikilla. Lordikin tykkää Kissistä ja Lordi on kyllä aika hupakko tyyppi.

5. Yksi levy, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:

Olen joskus kuunnellut ja katsellut pala kurkussa Tina Turnerin live-versiota Proud Marysta. Pakko lisätä, että myös Jeff Buckleyn Grace, erityisesti Lover, you should've come over saa minut usein tunteikkaalle tuulelle. Lopuksi tunnustus: teininä itkin salaa Cindy Lauperin laulua Time after time. Olen kuulemma hyvässä seurassa. Ai niin, onpa myös Janis Joplinin demoversio kappaleesta Me and Bobby McGee joskus saanut minut puhkeamaan kyyneliin.

6. Yksi levy, jonka toivoisit tulleen tallennetuksi:

Rolling Stones saisi julkaista 1972-kiertueen parhaita paloja. You Tubesta voi tarkistaa miksi. Jumalauta, että Stones oli silloin hyvässä vedossa!

7. Yksi levy, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan levytetty:

Reach I'll be there on laulu, jonka ei pitäisi olla lainkaan olemassa. Tietenkin on tyhmää ja lapsellista vihata jotain laulua, mutta tämä saa minut pois tolaltani. Kokonaista levyä ei tule nyt mieleen. Onhan niitä.

8. Yksi levy, jota kuuntelet paraikaa:

Tarkassa, analyyttisessä kuuntelussa on ollut Jimi Hendrixin In the west. Levyn viimeinen kappale on kymmenminuuttinen liveversio kappaleesta Red house. Sen kolme ensimmäistä minuuttia ovat aivan mahtavia; kaunista ja rauhallista sekä ennen kaikkea taidokasta Startocasterilla soitettua sähköistä bluesia. Lisäksi olen kuunnellut Musen uusinta, Raconteursia, Mary Hopkinia ja Spencer Wigginsiä. Ns. klassista musiikkia kuuntelen aika lailla, samoin jazzia, mutta en viitsi tämän tarkemmin niitä eritellä koska ne on nyt tietenkin sellaista keekoilijoiden eli teeskentelijöiden ym. erikoisuudentavoittelijoiden elitististä egonpönkitysmusiikkia.


9. Yksi levy, jonka olet aikonut kuunnella:

Lainasin jonkun Sigur Rosin levyn, jonka minun olisi tarkoitus kuunnella tarkkaan laajentaakseni vajavaista musiikkimakuani ja tullakseni suvaitsevaiseksi ja paremmaksi ihmiseksi. Kuuntelin töissä siitä ennakkopätkiä. Musiikki oli epävireistä, laahaavaa ja erilaisilla soinneilla maalailevaa taidepoppia. Laulaja vaikeroi lapsekkaalla äänellä. Varmasti yhtyeen taide on objektiivisesti vai oliko se subjektiivisesti ottaen hienoa, tärkeää ja upeaa musiikkia. Mutta eiköhän se siitä.

LL kirjoitti...

Näin monta haastevastaajaa. Mahtavaa! Entä missä on Jonze?

Jonze kirjoitti...

No täällä tietokoneen äärellä veivaamassa Star Wars: Battle of Yavin-peliä, heh. Juu, no vastaanpa minäkin.

1. Yksi levy, joka muutti elämääsi:

Se taitaa olla ensimmäinen äänilevyni eli Fredin Avaa sydämesi mulle-sinkku, jonka sain pikku skidinä. Jollakin se musiikin kuuntelukin on aloitettava ja tuo levykin on vielä tallessa.

2. Yksi levy, jonka olet kuunnellut useammin kuin kerran:

Niitä löytyy kyllä aika montakin. Kuunnelluimpia levyjäni ovat ainakin Neil Youngin Harvest Moon, Iron Maidenin eka levy, Rainbowin Very Best Of Rainbow, sekä uudemmista Blackmore’s Nightin The Village Lanterne.

3. Yksi levy, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:
Curen singlekokoelma Staring at the Sea. Aivan loistava läpileikkaus bändin urasta The Head on the Door-albumiin saakka. Ei yhtään huonoa biisiä. Nimikin sopisi tilanteeseen.

4. Yksi levy, joka teki sinusta hupakon:

Muistan pomppineeni melkoisesti Lordin Hard Rock Hallelujah-viisuesityksen aikana. Mahdoinkin olla hullu näky. Toivottavasti kukaan ei huomannut.

5. Yksi levy, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin:

Onhan näitä… Rainbowin Can’t Let You Go ja Street of Dreams, Bronski Beatin Smalltown Boy ja pääsiäisenä radiosta kuulemani Magdalena Koženán laulama Bach-aaria ”Erbarme dich mein Gott”.

6. Yksi levy, jonka toivoisit tulleen tallennetuksi:

Aika monikin kuuntelemani rokkikeikka olisi kiva kuulla toistamiseenkin. Minulle kelpaisi mainiosti vaikka J.M.K.E.:n hyväntuulinen keikka tämän kesän Rovaniemirockissa.

7. Yksi levy, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan levytetty:

Crazy Frogin Axel F. Tuohon otukseen törmää nykyään vaikka missä eikä loppua näy.

8. Yksi levy, jota kuuntelet paraikaa:

Juuri nyt soi radiosta Bachin Brandenburgilainen konsertto nro 5 D-duuri. Hienolta kuulostaa.

9. Yksi levy, jonka olet aikonut kuunnella:

Soundsin uusin levy on edelleen kuulematta. Asia korjaantunee syksyn kuluessa.

Top-5

Siisti koti Bänditreenit YouTube-tilaukset Oma somevirta Karjalanpaisti Loppujen lopuksi some ok ihan okei, kunhan ei eksy turhan usein vier...