tiistaina, helmikuuta 18, 2020

Top-5

1.) Juustovalikoima
2.) Bussimatkat
3.) Musiikkidokumentit
4.) Nightwishin Noisen soundit
5.) Brian Eno: Blonden kosketinsoundi

Koulussa opetettiin, että musiikki koostuu melodiasta, harmoniasta ja rytmistä. En muista, puhuttiinko väreistä mitään. Musiikissa on kuitenkin olennaista myös soundi. Tämä on ehkä tylsä itsestäänselvyys, joka joskus kuitenkin unohtuu myös analyyttisessa kuuntelussa.

Noise toimii minulle siksi, koska lopultakin Nightwish soi korvissani kuten olen toivonut. Blonde taas on sävellyksenä keskinkertainen, mutta sen koukku on juuri kosketinsoittimen soundi. Kun Bill Evans alkoi soittaa Rhodesia, monet järkyttyivät. Minusta Evansin olisi pitänyt siirtyä sähköpianoon kokonaan ja lopullisesti.

Sinfoniaorkesteri on instrumenttina tosi vanhanaikainen: soivia puulaatikoita ja peltiä. Edes sähkökitaran mahdollisuuksia efekteineen ei olla osattu vielä kunnolla hyödyntää. Miksi sähkistä ei ole hyväksytty orkesteriperheeseen – tai tietokonetta? Tiedän ja tunnen toki ns. klassisen musiikin ja taidemusiikin (hassu sana) kokeellista historiaa. Siitä ei tässä ole kysymys, vaan koko paradigmasta. 

Ei kommentteja:

Top-5

Raahe Jäätelö Aki Kaurismäen elokuvat Kalastajan kalagrilli Rantakadulla Pitkät kävelylenkit ennen lounastuntia Nukuin pitkät päiväunet. Nim...