maanantaina, kesäkuuta 22, 2009

Laulun jäljillä

Facebookissa ja blogeissa levisi taannoin venäläistyylinen psykedeelinen video, jossa soi taustalla jokin hypnoottinen renkutus. Aloin miettiä mikä kappale on, ja löysinkin saman kuuluisan Xuxan esittämänä.

A ram sam sam on näköjään tunnettukin lastenlaulu. Se näkyy netissäkin lastenlevyillä ja lorukokoelmissa. Muutaman kerran laulun kuultuani siunasin onneani, että olen naisten silmissä niin vastenmielinen, että elämäni on lastenlauluvapaata.

Palasin kuitenkin myöhemmin asiaan. Noin tunnettu ilmiö ei voi olla jättämättä tietoa itsestään nettiin. Tein hieman syvempiä ja hajautetumpia hakuja, ja löysin sanat Wikipedian sivultakin. Kävi ilmi, että (tietääkseni) ensimmäinen versio tästä oli saksalaisen elektroniikkayhtyeen Popol Vuhin kappaleesta Agape vuodelta 1983.

Voi vain miettiä melodian matkaa kokeellisesta taiderockista lastenhuoneiden rallatukseksi. Valitettavasti en löytänyt alkuperäistä Youtubesta, mutta Spotifystä se löytyy kyllä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan tuolla hokemalla jotain folkki-juuria Marokosta? Värssyä on käyttänyt myös Tom Tom Club Wordy Rappinghood-biisissä v:lta 1981 (?).

Anonyymi kirjoitti...

P.S.
http://www.youtube.com/watch?v=53V7lt7H6m8

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kyllä ratkaisi, eli on aikaisempi ilmentymä kuin Popol Vuh, ja lisäksi lähempänä lastenrallatusta.

Mistä keksit tuon Marokon? Löysin tosiaankin laulun nuotit, joissa sen sanotaan olevan Marokosta. Tarkempaa tietoa laulun alkuperästä en netistä löydä, sääli ettei joukkueessa kukaan osaa etsiä musiikkitietoa tämän paremmin (heh heh).

Anonyymi kirjoitti...

Aika useassa hakutuloksessa viitattiin Marokkoon. Muistettakoon, että varsinkin netin ollessa kyseessä, on syytä lähdekriittisyyteen, mutta tuo kelvatkoon paremman puutteessa. Esittäisin valistuneen arvauksen, että yksi henkilö, joka vaikutti kappaleen iskostumiseen läntiseen musiikkiin oli australialainen Rolf Harris, joka levytti sen 1971 - tai ainakin se tuolloin julkaistiin sinkkuna.

Anonyymi kirjoitti...

Rolf Harris, kas kas. Muistan hänen nimensä nyt hakutuloksista mutten muistanut kuka oli kyseessä.

Top-5

Grand Hotel Tammer Fit Wok (Verkatehtaankadulla) Laiska käveleminen  Päiväunet Ekstra-luokka (VR) Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tiiviimmin ol...