torstaina, syyskuuta 11, 2008

Blues!

Erja Lyytinen heitti pari keikkaa täällä pohjoisessa viime viikonloppuna. Kyse oli Ruska Swingeistä. Ja ei ollut muuten minun puolivuotissuunnitelma lähteä juuri tälle keikalle, mutta kun satuin oleen niil huudeil, niin ajattelin että täytyy käydä kattoon, ku siitä niin kovasti puhutaan. Yleissivistyksen vuoksi siis. Mutta ei, yleissivistykset sikseen, hetikättelyssä. Aivan mahtava keikka! Ja ennen Lyytistä Pyhätunturin hotellilla esiinnyi sellainen bändi kuin Pentti Lasanen & Big Swing. Älkääkä naurako. Soittivat viimesen päälle, sellasta vanhan hyvän ajan kunnon musiikkia. Ja ne saksofonisoolot! Oikeita muusikkoja, jotka oli miettiny asiaa moista kuin dynamiikan vaihtelu. Huomasin etten ole kuullut aikoihin keikoilla, että soitettais välillä hiljaa ja sitten välillä kovaa, siis balanssissa. Aika tasasta mattoa eli mättöä tuppaa olemaan.

Mutta tämä oli vasta lämmittelyä sinä iltana. Kun Erja Lyytinen aloitti keikkansa, niin minä olin että ei voi olla totta! Hetkeen en pystyny liikkumaan enkä puhumaan. Kitaristilla nimittäin on aika pysäyttävä karisma ja siihen päälle hän on suvereeni esiintyjä elikkäs täydellisen taitava.

Kuulosti jänskältä kun kitarasta irtosi vaikka minkälaisia melodioita. Sitten vielä Lyytinen soitti bändinsä kanssa aikamoisella vaudilla monessakin paikkaa, eli yhteissoitto pelas. Hitaampia oliski huimannu. Tykkäsin myös Lyytisen lauluäänestä. Siinä kuului jotain eksoottista, mikä johtuu ehkä siitä yksinkertaisesta syystä, että täälläpäin ei pahemmin naiset laula bluesia, tiemmä. Eikä taida miehetkään. Keikka oli pitkä, kesti yli tunnin, mutta se ei todellakaan tuntunu siltä.

Niinku on puhuttu, niin Ruska Swing tarttis kyllä jonkun alalle vihkiytyneen markkinointistrategistin. Sillä yleisöä olis saanu olla enemmän. Mutta joo, olihan siellä sentään ihan kiva kokoonpano ruskaturisteja ja paikallisia virkamiehiä VIP-passeineen.

Vielä se täytyy mainita, että uusimmassa Guitar Fan -lehdessä on Erja Lyytisen haastattelu. Siinä hän sanoo hienosti jotain sentapaista biisien teosta kuin että ei riitä että väsäilee bluesasteiikkoa ees taas, vaan melodiaan täytyy saada myös hohtoa. Sitä mieltä minkäin olen. Musiikki ei ole pelkästään harmoniaa ja äänenkuljetusta, vaikka jotku asian niin haluaa redusoida, vaan siinä on myös jotain mystistä mukana, ja jotku sen onnistuu saamaan esiin. Sellaista kun kuulee, niin väistämättä tulee hyvä olo ja hetken elämä tuntuu käsitettävältä. Suosittelenkin hakeutumaan Erja Lyytisen keikalle, jos pikkuvaikeudet ja -vastoinkäymiset rassaa liikaa tai ylipäänsä on jotenki voimaton olo elämän edessä. Toimiipi.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"ei riitä että väsäilee bluesasteiikkoa ees taas, vaan melodiaan täytyy saada myös hohtoa. Sitä mieltä minkäin olen."

Olen täysin samaa mieltä. Suurin osa tusina-bluesista sortuu just tuohon. Pentatoninen on teknisesti helppo, mutta siihen on vaikea saada mojoa.

"jotain mystistä mukana, ja jotku sen onnistuu saamaan esiin."

Blues on useimmiten kauheaa musiikkia, mutta ne harvat timanit ovatkin sitten maailman parasta. Onnistuminen on tuossa olympialajissa kenties kaikkein vaikeinta. Juuri tuota mystiikkaa itsekin metsästän musiikista.

"Sellaista kun kuulee, niin väistämättä tulee hyvä olo ja hetken elämä tuntuu käsitettävältä"

Näin on. Hyvä blues ja ylipäänsä hyvä musiikki on lääkettä.

Innostava raportti!

JahRelainen kirjoitti...

Ingrid taas haltioitunut keikasta, hienoa. Lisää näitä, hienosti kirjoitettu, tarjoan siiderin/oluen.

Pari kipaletta Lyytiskää kuullut radiosta, periaatteessa ihan okeido mut livenähän toi pitäis kokea. Eikös tähän uuteen levyyn haettu mojoa ihan Jenkeistä asti?

Asteikkojen hallinta on hyvä mauste mutta jokin soundiin viittaava ote, tatsi, mojo, fjonga, on kait loppupeleissä se joka tuo musaan sen elementin jota vaikkapa sielukkuudeksi voisi kutsua.

Hyvänä esimerkkinä sielun hakemisesta toimii Stonesien Sympathy for the Devil dokkari tai RedHotChiliPeppers:n Funky Monks dokkari.

Satu kirjoitti...

Kyllä, innostava raportti =) Minä en kuulu bluesin kuluttajiin, en oikein edes yleisellä tasolla. Oon yrittänyt katsoa Teemalta niitä bluesdokkareita, joista on kyllä jotain vinkkiä löytynytkin. Mutta tämän keikkafiiliskuvauksen jälkeen olen tyytyväinen, koska tiedän, että mulla on nyt jo ainakin kaksi ihmistä lähipiirissäni, jotka voivat opastaa minut bluesin syövereihin.

Sitä odotellessa.

JahRelainen kirjoitti...

Mä kyl Satu epäilen et ei me Jonzen kanssa sua keretä bluesin saloihin vihkiä.

Inksu kirjoitti...

Kiitti kommenteista Mackan, Jah ja Satu! Minä tosiaankin sain bluesherätyksen. Mackan, meidän täytyy jutskata bluesista joskus enemmän.

Kuten huomasitte, niin laitoin tekstiin pari ammattitermiä. Tätä sanaa en muistanu raporttiin sisällyttää, mutta laitetaan se vielä tähän ku se on niin kiva: slidekitara. Satu, en tiedä bluesista niinku mitään, vielä.

Joo tuli taas haltioiduttua, ehkä olen keski-ikäistymässä. Mutta pyrin kyllä tekemään joskus raportin huonostakin keikasta. Niissä on se paha puoli, että ne ei innosta mihinkään selostuksiin. Se on yleensä aika lyhyesti sanottu. Kerrotaan Heikki Klemetin kirjottaneen joskus seuraavanlaisen kritiikin: "Keravan mieskuoro piti konsertin. Miksi?"

Jahille vielä, joo, kyllä tämä Lyytinen on levyttänyt Amerikassa. Siellä hän on myös opiskellut. Edellinen levy "Dreamland Blues" on tehty Missisipissä. Mutta sen jälkeen on tullu uus levy "Grip Of The Blues". Ja se on kai parempi. Siinä soittaa myös eka kertaa Erjan oma keikkabändi: Davide Floreno(kitara),Iiro Kautto (basso),Rami Eskelinen(rummut).

JahRelainen kirjoitti...

Slidekitara on hyvä nimi, käsite. Hommasin tuossa viime vk:lla uuden slideputken, täytyy vielä hioa siintä reunoja ettei revi sormia. Yleensä olen käyttänyt lääkepulloja mutta hävinneet kaikki.

Itselläni on ollut jo reilut 10 vuotta käytössä eräänlainen blues-viritys, jota grunge jätkät sanovat grunge viritykseksi (ne on muutenkin kovanluokan opportunistejä, nisti kun nisti niinku humanistikin).

Haltioituminen ei keski-ikään ainakaan omalta osaltani liity, heittäytymistä flown vietäväksi olen harrastanut 16v. lähtien.

Top-5

Parantuminen flunssasta Kovien pakkasten väistyminen Tolonen! Saksofoni Keitot Ilmoittauduin musiikkiopiston kevätlukukaudelle. Näin on käyn...