sunnuntai, kesäkuuta 25, 2006

Laskuvarjohyppääjä vai multasienenpoimija?

Peruskoulun seitsemännellä luokalla opiskellaan myös historiaa. Aiheena ovat mm. 1800-luvun Suomi, kansallisuusaate, teollinen vallankumous, sääty-yhteiskunnan mureneminen, imperialisimin vaikutukset, ensimmäinen maailmansota (syyt ja seuraukset) ja Venäjän keisarikunnan luhistuminen.

Vastoin parempaa tietoani, väitin sunnuntaina kummitytölleni Venäjän kukistaneen helposti Japanin 1904-1905 käydyssä sodassa. Tosiasiassa juuri yllättävä häviäminen oli eräs ratkaisevista syistä, jotka johtivat vuoden 1905 vallankumoukseen. Sodassa Venäjän tappiot olivat verrattain mittavat: pelkästään kaatuneita oli yli 90 000, ja esim. Tsushiman meritaistelussa menetettiin koko laivasto. Sisäiset levottomuudet, lakot ja sotilaiden kapinointi olivat murentaneet koko imperiumin. Venäjä luovutti rauhansopimuksessa Port Arthurin, Liatotungin niemimaan ja Sahallinen eteläosan ja veti kaikki joukkonsa Mansturiasta. Rauha solmittiin Yhdysvaltojen välityksellä (Teddy Roosevelt). Ensimmäistä kertaa mikään maa voitti eurooppalaisen suurvallan sodassa. Kummityttö tähdensi vielä, että juuri voittonsa ansiosta Japanista muodostui vahva valtio sekä sotilaallisesti että taloudellisesti.

Ah, pitäisi varmaan kerrata maailmanhistorian keskeiset linjat. Jatkuva marginaalissa pyöriminen ja mikro-, psyko- mentaliteettihistorialliset kelailut näköjään ainoastaan mädättävät historiallista kokonaiskuvaa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saat anteeksi.

Mackan kirjoitti...

Kiitos. Nenäliinat loppuivatkin juuri sopivasti:)

Anonyymi kirjoitti...

Japanilaisten tappiot olivat suuremmat kuin venäläisten. Venäjän kaatoi kai ennen kaikkea se, ettei Siperian radan kautta saatu tarpeeksi paljon täydennyksiä kaukoitään.

Itämeren laivaston kohtalo on tietenki n ansioista maailmankuulu.

Top-5

Parantuminen flunssasta Kovien pakkasten väistyminen Tolonen! Saksofoni Keitot Ilmoittauduin musiikkiopiston kevätlukukaudelle. Näin on käyn...